Zaczyn do chleba
Przygotowujemy dzień przed pieczeniem wieczorem, żeby ziarna namoczyły się przez noc. Jest to ważna, żeby zawarte w nich składniki stały się dla nas przyswajalne.
Potrzebujemy:
dużą miskę
pół litra przegotowanej i ostudzonej wody
3 łyżki siemienia lnianego (wszystkie łyżki czubate)
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki ziaren dyni
9 łyżek otrąb dowolnych (ja robię po 3 łyżki orkiszowych, żytnich i owsianych)
Zakwas z 16 łyżek mąki
Wszystko razem mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na noc.
Potrzebujemy:
dużą miskę
pół litra przegotowanej i ostudzonej wody
3 łyżki siemienia lnianego (wszystkie łyżki czubate)
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki ziaren dyni
9 łyżek otrąb dowolnych (ja robię po 3 łyżki orkiszowych, żytnich i owsianych)
Zakwas z 16 łyżek mąki
Wszystko razem mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na noc.
Komentarze
Prześlij komentarz