Chleb na zakwasie

Potrzebujemy zaczyn do chleba. 
Najlepiej zacząć te przygotowania rano, bo nasz zakwas w zaczynie jest już głodny i teraz najlepiej będzie nam pracował.
Dodajemy 400-450 g mąki jakiej chcemy (Ja daję zawsze razową, orkiszową, albo z płaskurki, albo z samopszy, albo 150 g żytniej i reszta z którejś z powyższych, albo pół gryczanej, pół orkiszowej)
Ilość się różni w zależności jaka to mąka. Zaczynam od 400g i ewentualnie dosypuję więcej. Mąka jest czasem bardziej mokra, a czasem bardziej wysuszona. Jak chleb wyjdzie wg nas zbyt lepki to następnym razem więcej mąki, jak zbyt suchy to mniej.
Nie zapominamy dodać soli: 3 i pół łyżeczki.
Sól dodajemy zawsze do mąki. Nie sypiemy do zaczynu. Sól zabija drożdże.
Mieszamy.

Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy otrębami lub bułką tartą.
Przekładamy naszą mieszankę do tak przygotowanej foremki.
Konsystencja powinna być dość gęsta. Nie płynna, ale też i nie zwarta bochenkowa.
Pryskamy wierzch wodą (bo wierzch najbardziej narażony na wyschnięcie)
Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia.
W zależności jak ciepłe jest miejsce gdzie chleb rośnie, tym to przebiega szybciej.
3-10 h. U mnie raczej bliżej 10 bo mam dość zimno.
Im dłużej chleb rośnie, tym jest lepszy, ma pełniejszy smak, jest łatwiej przyswajalny (bo dłużej się namacza), dłużej zachowuje świeżość. Ale też z czasem jest coraz kwaśniejszy, a w końcu opada i już nie wyrośnie drugi raz. Dlatego gdy tylko chleb wyrośnie na wysokość foremki, zaczynamy pieczenie.
[Sposobem na to by przedłużyć jak najdłużej fermentację bez negatywnych skutków, jest wyrastanie lodówkowe przez noc - wtedy trzeba wszystkie wcześniejsze etapy dostosować do tego, np zaczyn nastawiać rano nie wieczorem itd - ale wtedy pieczenie wypada nam rano!]

Pieczenie:
Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem od 200-210
Wstawiamy chleb w foremce (spryskawszy go wodą jeszcze raz po wierzchu - wtedy jest szansa, że skórka nam nie popęka - o ile był dobrze wyrośnięty)
Pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 175 i pieczemy jeszcze 30 min

Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremki koniecznie i studzimy na kratce.

Komentarze

Popularne posty