Wegańskie chilli sin carne
czyli chilli con bób
1,5 kg bobu (albo 2 kg, zależy jak bardzo jesteście odporni na podjadanie)
500g pulpy lub passaty pomidorowej
1 słoik pomidorów suszonych w zalewie
3 czubate łyżki rodzynek (albo więcej)
1 cebula
1 papryczka chilli z nasionkami
2 liście laurowe
płaska łyżeczka kardamonu (albo 2 całe łupiny)
2 czubate łyżeczki mielonego kuminu
1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
1 płaska łyżeczka cynamonu i dodatkowo 1 cała laska
sól, pieprz
Uwaga, przepis łopatologiczny, jak ktoś już wie, gdzie jest kuchnia, to czyta, tylko boldem ;)
W duży garnek nalewamy wody trochę więcej niż połowę, dodajemy płaską łyżkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy bób, czekamy aż wypłynie.
Bób gotujemy krótko (ok 3 min), odcedzamy i odstawiamy. Staramy się nie wyjeść wszystkiego.
Obieramy cebulę, kroimy na 4 części i wrzucamy do małego malaksera, myjemy papryczkę chilli, odcinamy ogonek - wyrzucamy, resztę papryczki razem z nasionkami kroimy na plasterki i dorzucamy do cebuli. Malaksujemy razem na drobniutko (może być nawet na pastę)
Do dużego garnka wylewamy zalewę z suszonych pomidorów, podgrzewamy lekko na małym ogniu, dorzucamy zmalaksowane papryczkę z cebulą. (Malakser odstawiamy - jeszcze się przyda)
Na oliwie z zalewy pomidorów podduszamy cebulę pokrojoną drobniutko lub zmalaksowaną razem z papryczką chilli.
W młynku do przypraw mielimy razem: kumin (2 czubate łyżeczki), kolendrę (1 czubata łyżeczka) kardamon (płaska łyżeczka) Dodajemy do garnka wraz z resztą przypraw (laska cynamonu, 2 liście laurowe, 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu)
Dodajemy wszystkie przyprawy.
Mieszamy i chwilkę jeszcze podduszamy
Potem dodajemy bób w łupinkach! (łupinki są konieczne), mieszamy dobrze
Dodajemy pulpę/passatę, rodzynki.
Znowu mieszamy.
Suszone pomidory malaksujemy i też dodajemy do całości.
Można dodać trochę wody, tak z pół szklanki.
Całość dusić pod przykryciem 15-30 min. (w zależności od bobu, tak długo aż łupinki są przyjemne w jedzeniu)
Doprawić solą i pieprzem.
Świetnie smakuje z sałatą z winegretem i bagietką
Smacznego!
1,5 kg bobu (albo 2 kg, zależy jak bardzo jesteście odporni na podjadanie)
500g pulpy lub passaty pomidorowej
1 słoik pomidorów suszonych w zalewie
3 czubate łyżki rodzynek (albo więcej)
1 cebula
1 papryczka chilli z nasionkami
2 liście laurowe
płaska łyżeczka kardamonu (albo 2 całe łupiny)
2 czubate łyżeczki mielonego kuminu
1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
1 płaska łyżeczka cynamonu i dodatkowo 1 cała laska
sól, pieprz
Uwaga, przepis łopatologiczny, jak ktoś już wie, gdzie jest kuchnia, to czyta, tylko boldem ;)
W duży garnek nalewamy wody trochę więcej niż połowę, dodajemy płaską łyżkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy bób, czekamy aż wypłynie.
Bób gotujemy krótko (ok 3 min), odcedzamy i odstawiamy. Staramy się nie wyjeść wszystkiego.
Obieramy cebulę, kroimy na 4 części i wrzucamy do małego malaksera, myjemy papryczkę chilli, odcinamy ogonek - wyrzucamy, resztę papryczki razem z nasionkami kroimy na plasterki i dorzucamy do cebuli. Malaksujemy razem na drobniutko (może być nawet na pastę)
Do dużego garnka wylewamy zalewę z suszonych pomidorów, podgrzewamy lekko na małym ogniu, dorzucamy zmalaksowane papryczkę z cebulą. (Malakser odstawiamy - jeszcze się przyda)
Na oliwie z zalewy pomidorów podduszamy cebulę pokrojoną drobniutko lub zmalaksowaną razem z papryczką chilli.
W młynku do przypraw mielimy razem: kumin (2 czubate łyżeczki), kolendrę (1 czubata łyżeczka) kardamon (płaska łyżeczka) Dodajemy do garnka wraz z resztą przypraw (laska cynamonu, 2 liście laurowe, 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu)
Dodajemy wszystkie przyprawy.
Mieszamy i chwilkę jeszcze podduszamy
Potem dodajemy bób w łupinkach! (łupinki są konieczne), mieszamy dobrze
Dodajemy pulpę/passatę, rodzynki.
Znowu mieszamy.
Suszone pomidory malaksujemy i też dodajemy do całości.
Można dodać trochę wody, tak z pół szklanki.
Całość dusić pod przykryciem 15-30 min. (w zależności od bobu, tak długo aż łupinki są przyjemne w jedzeniu)
Doprawić solą i pieprzem.
Świetnie smakuje z sałatą z winegretem i bagietką
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz