Surowy sernik z nerkowców
Sernik z nerkowców
Na spód:
200g rodzynek
200g słonecznika
Na masę serową:
300g nerkowców moczonych przez noc
4 łyżki oleju kokosowego virgin
sok z 1,5 cytryny
skórka z 1 cytryny
1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
2-3 łyżki miodu (w zależności od kwaśności owoców jakich użyjemy) - ewentualnie inny syrop jeśli chcemy mieć wegański sernik
ok ćwierć kilo owoców (truskawek, jagód, malin) - można też pominąć owoce, będzie wtedy sernik cytrynowy
Formę wykładamy papierem (najlepiej okrągłą, tortową, ze zdejmowanym rantem, ułatwi to krojenie)
W malakserze (z ostrzem S) mielimy przez chwilę słonecznik, dodajemy rodzynki i mielimy aż całość zacznie przypominać mokry piasek.
Wykładamy tę masę do foremki i dobrze ugniatamy (naprawdę porządnie, żeby się potem nie rozwalała przy jedzeniu)
A do malaksera wkładamy odcedzone z wody nerkowce i resztę składników. Miksujemy, próbujemy,
dosładzamy do smaku, jak jest mdłe to za mało cytryny.
Wykładamy do foremki.
Przykrywamy i do lodówki na parę godzin, żeby się zestaliło
Na spód:
200g rodzynek
200g słonecznika
Na masę serową:
300g nerkowców moczonych przez noc
4 łyżki oleju kokosowego virgin
sok z 1,5 cytryny
skórka z 1 cytryny
1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
2-3 łyżki miodu (w zależności od kwaśności owoców jakich użyjemy) - ewentualnie inny syrop jeśli chcemy mieć wegański sernik
ok ćwierć kilo owoców (truskawek, jagód, malin) - można też pominąć owoce, będzie wtedy sernik cytrynowy
Formę wykładamy papierem (najlepiej okrągłą, tortową, ze zdejmowanym rantem, ułatwi to krojenie)
W malakserze (z ostrzem S) mielimy przez chwilę słonecznik, dodajemy rodzynki i mielimy aż całość zacznie przypominać mokry piasek.
Wykładamy tę masę do foremki i dobrze ugniatamy (naprawdę porządnie, żeby się potem nie rozwalała przy jedzeniu)
A do malaksera wkładamy odcedzone z wody nerkowce i resztę składników. Miksujemy, próbujemy,
dosładzamy do smaku, jak jest mdłe to za mało cytryny.
Wykładamy do foremki.
Przykrywamy i do lodówki na parę godzin, żeby się zestaliło
Komentarze
Prześlij komentarz