Piernik bez jajek i masła - niezawodny przepis od teściowej
Przepis dostałam od teściowej, dawno, dawno temu.
Publikuję na specjalną prośbę Asi.
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru trzcinowego (3/4 wystarczy, 2/3 i wychodzi intrygująca, niemal wytrawna wersja, gdzie słodycz jest jakby podtekstem)
2 szklanki mleka zsiadłego
pół szklanki oleju lub oliwy
3 czubate łyżki kakao
4 czubate łyżki powideł śliwkowych
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika (1 opakowanie 40g)
200 g rodzynek
100 g śliwek suszonych (pokrojonych na ćwiartki)
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce.
Wyłożyć 2 keksówki papierem do pieczenia.
Wyłożyć masę do keksówek (do mniej więcej połowy objętości)
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Publikuję na specjalną prośbę Asi.
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru trzcinowego (3/4 wystarczy, 2/3 i wychodzi intrygująca, niemal wytrawna wersja, gdzie słodycz jest jakby podtekstem)
2 szklanki mleka zsiadłego
pół szklanki oleju lub oliwy
3 czubate łyżki kakao
4 czubate łyżki powideł śliwkowych
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika (1 opakowanie 40g)
200 g rodzynek
100 g śliwek suszonych (pokrojonych na ćwiartki)
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce.
Wyłożyć 2 keksówki papierem do pieczenia.
Wyłożyć masę do keksówek (do mniej więcej połowy objętości)
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Komentarze
Prześlij komentarz