Piernik bez jajek i masła - niezawodny przepis od teściowej

Przepis dostałam od teściowej, dawno, dawno temu.
Publikuję na specjalną prośbę Asi.

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru trzcinowego (3/4 wystarczy, 2/3 i wychodzi intrygująca, niemal wytrawna wersja, gdzie słodycz jest jakby podtekstem)
2 szklanki mleka zsiadłego
pół szklanki oleju lub oliwy
3 czubate łyżki kakao
4 czubate łyżki powideł śliwkowych
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika (1 opakowanie 40g)
200 g rodzynek
100 g śliwek suszonych (pokrojonych na ćwiartki)

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce.
Wyłożyć 2 keksówki papierem do pieczenia.
Wyłożyć masę do keksówek (do mniej więcej połowy objętości)
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.

Komentarze

Popularne posty