Wafle czekoladowe

1 kostka masła (250 g)
pół szklanki mleka (ewentualnie wody, albo kawy, albo kawy z mlekiem)
3/4 szklanki cukru trzcinowego (2/3 na granicy wytrawności nie każdemu już będzie smakować)
2 łyżki ciemnego kakao (tak czubate jak zdołacie przenieść)
1 szklanka mleka w proszku
1 paczka wafli kwadratowych (5 kwadratów)

Wszystkie składniki (poza mlekiem w proszku i waflami) rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Mieszamy, żeby jak najszybciej się rozpuściło i jak najmniej nagrzało. Zestawiamy z ognia i przelewamy do misy miksera. Odczekujemy aż masa się trochę ostudzi (bardzo ważne, bo inaczej mleko w proszku nam się zgrudkuje) mieszając od czasu do czasu, żeby nie zrobił się kożuch.
Dodajemy mleko w proszku i miksujemy ostrożnie (bo może pryskać) na gładką masę
Przekładamy wafle i odczekujemy aż stężeją (najlepiej pod niewielkim obciążeniem np. kilka gazet, w lecie koniecznie w lodówce)

Komentarze

Popularne posty